Petje af - Uitgeverij De Meulder

Ga naar de inhoud
---------------------     TOVERHOED     ---------------------

Paulus kenen we allemaal als die bebaarde boskabouter met dat leuke ronde bolletje. Maar hoe vaak kwam het niet voor dat dat bolletje werd bedekt door het een of andere hoofddeksel? Jean Dulieu heeft zijn kabouter in de loop der jaren talloze malen iets op z’n hoofd gezet en Paulus protesteerde nooit.
Een van de betere ontwerpen was de hoed die hij droeg in Het hoedenfeest (deel 22 van de Rode Reeks). Nergens staat vermeld dat het een bijzondere hoed is, maar je ziet het er duidelijk aan af. Het is een pracht van een hoed, een indrukwekkende hoed, een toverhoed! En hij staat Paulus perfect.
Zelf zijn we het hoedenoverzicht zo langzamerhand een beetje kwijtgeraakt, maar u weet er vast meer van. Mail uw voorbeelden naar info@demeulder.nl dan geven we ze hier een plekje.
-------------------------     MIJTER     -------------------------

Als ik één Paulus-afbeelding aan de hoeden- en pettenopsomming mag toevoegen, dan zou het een plaatje uit De hulpsinterklaas moeten zijn. Dat is niet alleen een schitterende, oer-Hollandse tekening die velen ‘Ach, kijk nou!’ doet verzuchten, het is ook dé tekening van dit moment. De Sint bereidt zich immers voor op zijn jaarlijkse bezoek aan ons land en Paulus de hulpsinterklaas is opnieuw leverbaar in een dikkere uitvoering dan ooit tevoren!
Ik heb alle drukken op de plank staan, vanaf de met een Kinderboekenprijs bekroonde eerste druk tot en met de akelig kleine pocketmiskleun uit begin jaren negentig. En nu kan ik daar weer een heel mooi exemplaar aan toevoegen. Petje af voor jullie werk!

Christina Roos

------------------------    BOLHOED    ------------------------

In jullie opsomming mag de bolhoed niet ontbreken vind ik. Ik ben hem verschillende keren tegengekomen. Eerst in het boekje De mussenklus, maar toen ik goed ging zoeken zag ik hem ook in het verhaal met de pliepen, dat lang geleden in het blad Kris Kras verscheen. Een paar nummers lang stond er een vervolgverhaal in waarin Paulus behoorlijk door deze lastpakken werd gesard. Op een gegeven moment kreeg hij van een pliep een bolhoed uitgerijkt omdat hij voor de Pliepkoning moest verschijnen. Maar tijdens dat bezoek was de maat opeens vol. Paulus ontplofte zowat en joeg de hele pliepenbende het bos uit.
Ik neem aan dat hij de bolhoed daarna bewaard heeft voor andere gelegenheden, zoals bij het latere mussenklusverhaal.

Rolf Bonder


?


----------    EN WAT IS UW BIJDRAGE?    ----------

Op onze Facebook-pagina Paulus de boskabouter roepen we u op meer van deze hoeden- & pettenvoorbeelden aan te dragen.
Like onze pagina en mail vervolgens uw voorbeelden naar info@demeulder.nl . Dan geven we ze hier een plekje.
Terug naar de inhoud